
Aktualizacja zasad
Podnoszenie artefaktów – Zgodnie z oryginalnymi 
zasadami Brzdęk! Nie drażnij smoka gracz może 
wziąć artefakt tylko bezpośrednio po wejściu do kom-
naty. Niniejsza zasada ulega zmianie: gracz znajdu-
jący się w komnacie z artefaktem może zdecydować 
się podnieść go w dowolnym momencie swojej tury 
(innymi słowy: wejście do komnaty nie ma żadnego 
związku z podnoszeniem artefaktu, a zatem dozwo-
lone jest np. wejście do danej komnaty w jednej turze 
i podniesienie artefaktu w którejś z kolejnych tur, 
o ile rzecz jasna gracz nadal znajduje się w komnacie 
z artefaktem, który podnosi). Akcja ta nie wymaga 
wydania żadnych zasobów.

Przykład: Możesz wejść do komnaty z artefaktem 
w jednej ze swoich tur, a następnie, w którejś  

z kolejnych tur (o ile wciąż znajdujesz się  
w tej komnacie) zdecydować się wziąć artefakt. 

Ponadto, jeżeli posiadasz już artefakt i wchodzisz 
do komnaty z kramem oraz artefaktem, możesz 

najpierw kupić plecak, następnie zaś wziąć 
drugi artefakt.

Często zadawane pytania 
(FAQ)

Dobieranie kart – Ilekroć efekt nakazuje dobranie 
kart, gracze zawsze dobierają je z własnych talii, nie 
z talii lochów.

Dodatki – Zalecamy grać z wykorzystaniem kart tylko 
z jednego dodatku naraz. Większa talia może spo-
wodować, że karty powiązane z danym dodatkiem 
nie będą pojawiać się dostatecznie często. Jeżeli 
graczom to nie przeszkadza, nie ma żadnych innych 
przeciwwskazań, aby dowolnie mieszać karty z wersji 
podstawowej i dodatków.

Karty z dodatków można łatwo rozpoznać po znaku 
wodnym widocznym w polu tekstowym kart. Dzięki 
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niemu istnieje możliwość łatwego posegregowania 
kart, jeżeli zajdzie taka potrzeba.

•	 Mokra robota – dwie fale (można rzec, że to 
dosłownie znak wodny).

•	 Klątwa mumii – piramida.

•	 Ekspedycje – dodatki z serii Ekspedycje nie 
wprowadzają nowych kart.

Karta: Drakarys („Wywołaj smoczy atak -albo- 
-2 Brzdęk!”) – Gracz może wybrać skorzystanie 
z efektu „-2 Brzdęk!” nawet wtedy, gdy w obszarze 
Brzdęk! nie ma żadnych kostek w jego kolorze.

Karta: Pozer – Ta karta zapewnia graczowi, który 
ją zagrał, 1 sprawność za każdy wydany w tej turze 
Brzdęk! Ewentualne „ujemne Brzdęki!” w żaden spo-
sób nie wypływają na działanie tej karty.

Karta: Tajemny wolumin – Gracz, który zdobywa 
Tajemny wolumin, umieszcza tę kartę na swoim stosie 
kart odrzuconych, tak jak wszystkie inne zdobyte kar-
ty. Po dobraniu Tajemnego woluminu gracz zagrywa 
go w swojej turze bez żadnego efektu.

Karty, zasoby, akcje – W swojej turze gracz musi za-
grać wszystkie karty (także te, które zostały dobrane 
w trakcie tury), wykonać efekty opisane w ich polach 
tekstowych oraz wygenerować zapewniane przez nie 
zasoby. Jedynym sposobem uniknięcia zagrania karty 
jest jej odrzucenie dzięki efektowi innej karty (np. 
karty Szybkie rączki). Każda zagrana karta generuje 
wszystkie zasoby na niej wskazane i jednocześnie 
wywołuje efekt opisany w polu tekstowym.

Należy pamiętać, że samo wygenerowanie zasobów 
nie niesie za sobą obowiązku ich wykorzystania.  
Przykładowo gracz, który wygenerował w swojej turze 
2 buty, może wydać tylko jeden lub w ogóle zrezy-
gnować z jakiegokolwiek ruchu. Niewykorzystane 
zasoby przepadają wraz z końcem tury.



Komnaty skarbów – W niektórych komnatach na 
planszach dodatków znajdują się skarby. Gracz otrzy-
muje je za każdym razem, gdy wchodzi do takiej 
komnaty. Analogicznie komnata ze źródłem uzdra-
wiającej wody (oznaczonym symbolem serca) leczy 
1 obrażenie za każdym razem, gdy gracz wchodzi do 
takiej komnaty.

Natychmiast – Podczas przygotowania rozgrywki, 
jeżeli któraś z kart w puli kart lochów posiada efekt 
„Natychmiast”, należy go niezwłocznie wykonać, 
jeszcze przed rozpoczęciem właściwej rozgrywki. 
W przypadku kart, które nakazują umieścić 3 kost-
ki smoka z powrotem w Smoczej Sakwie (np. karta 
Ołtarzyk), efekt nie wywoła żadnych skutków (ze 
względu na brak czarnych kostek znajdujących się 
poza Smoczą Sakwą).

Odrzucanie – Odrzucanie dotyczy kart z ręki, nie 
można odrzucać kart wcześniej zagranych. Można 
natomiast w sprytny sposób uniknąć efektu obligu-
jącego do odrzucenia karty. Jeśli kartę posiadającą 
efekt odrzucania zagrasz jako ostatnią w swojej turze, 
to nie będziesz mieć już żadnej karty na ręce, a więc 
nie będzie czego odrzucić. Pamiętaj jednak, że jeżeli 
nie odrzucisz karty, to nie otrzymasz korzyści wyni-
kających z efektu odrzucenia.

Przykład: Zagrywasz 4 spośród posiadanych 
5 kart. Jako ostatnią (piątą) kartę zagrywasz 
Szybkie rączki („Odrzuć 1 kartę, aby dobrać  

2 karty”). Nie masz już żadnych kart na ręce, więc 
żadnej nie odrzucasz, ale nie dobierasz też 2 kart.

Niektóre karty z dodatku Mokra robota posiadają efekt 
„gdy odrzucisz tę kartę”. Taki efekt aktywujesz tylko 
wtedy, gdy odrzucasz taką kartę w swojej turze. Nie 
należy aktywować takiego efektu, gdy na koniec swojej 
tury umieszczasz zagraną kartę na stosie kart odrzu-
conych ani wtedy, gdy po zdobyciu karty z puli kart 
lochów odkładasz ją na swój stos kart odrzuconych.

Przykład: Zagrywasz Szybkie rączki („Odrzuć  
1 kartę, aby dobrać 2 karty”). Odrzucasz kartę 

Wypchana portmonetka („Gdy odrzucisz tę kartę 
”). W rezultacie dobierasz 2 karty (dzięki 

Szybkim rączkom) i otrzymujesz  (za sprawą 
Wypchanej portmonetki).

Okazje – Karta okazji musi zostać wykorzystana na-
tychmiast po jej zakupie. Po wykorzystaniu kartę tę 
umieszcza się w ogólnym stosie odrzuconych kart 
lochów. Nie w prywatnym stosie kart odrzuconych 
gracza, który skorzystał z okazji.

Opuszczenie lochu – Karta umożliwiająca graczowi 
teleportację do sąsiedniej komnaty może zostać wy-
korzystana do opuszczenia lochów (oczywiście tylko 
z pola bezpośrednio sąsiadującego z wyjściem).

Kiedy gracz opuści lochy, wszystkie jego kostki 
Brzdęk! znajdujące się w obszarze Brzdęk! pozostają 
tam nadal i zostają umieszczone w Smoczej Sakwie 
przy okazji najbliższego smoczego ataku.

Po opuszczeniu lochów gracz może normalnie skoń-
czyć swoją turę – zdobywać karty, pokonywać po-
twory itp. Opuszczenie lochów nie musi być ostatnią 
czynnością w turze.

Plus – Niektóre karty posiadają symbol plusa, znajdu-
jący się obok symbolu sprawności, butów lub mieczy. 
Plus odsyła do efektu opisanego w polu tekstowym 
karty, który może dostarczyć dodatkowych zasobów.

Przykład: Król Podgórza zapewnia zawsze  
2 sprawności, 1 miecz oraz 1 but. Dodatkowo, 

jeżeli gracz zagrywający tę kartę posiada koronę 
(którą można kupić na rynku), otrzymuje jeszcze 

1 miecz i 1 but.

Przemieszczanie się – Ruch z komnaty do komna-
ty zawsze wymaga wydania przynajmniej 1 buta (tele-
portacja oczywiście nie wymaga buta, ale pamiętajmy, 
że nie jest ruchem, tylko teleportacją) – słowa za-
wsze i przynajmniej są tu kluczowe, ponieważ nie-
które korytarze wskazują na dodatkowe wymagania, 
które jednak nie zmieniają tego, że musimy zawsze 
bazowo wydać 1 but.

Przykład: Jeśli w korytarzu, przez który chcemy 
przejść, znajdują się dwa symbole potworów,  

to, aby wykonać ten ruch, musimy przede 
wszystkim wydać 1 but, a także dodatkowo 

wydać dwa miecze albo przyjąć dwa obrażenia, 
albo wydać 1 miecz i przyjąć 1 obrażenie. 

Pokonanie potworów to dodatkowe utrudnienie  
i nie zwalnia z obowiązku wydania 1 buta. 

Pula kart lochów – Każdy gracz może w swojej turze 
zdobyć lub pokonać kilka kart znajdujących się w puli 
kart lochów, o ile, rzecz jasna, posiada wystarczającą 
liczbę zasobów (sprawności i/lub mieczy).

Nie należy uzupełniać wolnych miejsc w puli kart lo-
chów natychmiast. Uzupełnienie ma miejsce dopiero 
po zakończeniu tury gracza. Może ono spowodować 
tylko 1 smoczy atak, nawet jeżeli wśród uzupełnionych 
kart kilka posiadało symbol smoczego ataku.



Karty posiadające symbol smoczego ataku wywołują 
atak tylko raz - gdy pojawiają się w puli kart lochów. 
Jeżeli taka karta pozostaje w puli przez kilka tur, nie 
wywołuje kolejnych ataków.

Rynek – Zakup towaru z rynku jest akcją. Gracz 
w swojej turze może wielokrotnie wykonywać akcje 
tego samego rodzaju, jeżeli jest w stanie opłacić ich 
koszt. Tym samym, jeżeli gracz posiada odpowiednią 
ilość złota, może za jednym razem kupić kilka towa-
rów z rynku. Wszystkie towary na rynku możliwe są 
do zakupienia z dowolnej komnaty z kramem.

Jeżeli w komnacie z kramem znajduje się także sekret 
lub artefakt, można go wziąć zgodnie z normalnymi 
zasadami – nie trzeba dodatkowo płacić złotem.

Sąsiednie komnaty – Ilekroć mowa o sąsiedniej kom-
nacie należy przez to rozumieć komnatę połączoną 
bezpośrednio korytarzem z komnatą, w której aktual-
nie znajduje się gracz. Należy pamiętać, że żyły złota 
(występujące w dodatku Ekspedycje: po złoto i pa-
jęczyny) mimo tego, iż wizualnie łączą zawsze dwie 
komnaty, to nie czynią tych komnat sąsiadującymi.

Sekrety – Wchodząc do komnaty, w której znajdują 
się 2 pomniejsze sekrety, gracz wybiera jeden z nich 
losowo, bez podglądania. Ten sam gracz może wziąć 
drugi z sekretów, opuszczając komnatę, i następnie 
do niej wracając (w tej samej lub którejś z później-
szych tur).

Smoczy atak – Jeżeli smoczy atak nastąpi bardzo 
wcześnie, gracze, którzy nie weszli jeszcze do lochów 
(nie opuścili pola startowego), również mogą zgodnie 
z normalnymi zasadami otrzymać obrażenia w wyniku 
takiego ataku.

Jeżeli podczas smoczego ataku należałoby wyciągnąć 
ze smoczej sakwy więcej kostek niż w tej sakwie się 
znajduje, to po prostu wyciągnijcie z sakwy wszyst-
kie kostki, które tam są, zadajcie obrażenia zgodnie 
z tymi wyciągniętymi kostkami i nic więcej nie rób-
cie. Jeżeli podczas smoczego ataku nie ma w sakwie 
(oraz w obszarze Brzdęk!) żadnych kostek, wówczas 
smoczy atak nie wywołuje żadnego efektu.

Tor odliczania – Dodatkowe kostki oznaczone na to-
rze odliczania mają zastosowanie wyłącznie podczas 
smoczych ataków spowodowanych przez przesuwa-

nie się gracza, który znajduje się na tym torze. Nie 
należy uwzględniać tych kostek, jeżeli smoczy atak 
został spowodowany z innego powodu (np. przez od-
słonięcie karty z symbolem smoczego ataku podczas 
uzupełniania puli kart lochów).

Wskaźnik zdrowia – Każdy gracz posiada wskaźnik 
zdrowia składający się z 10 pól. Otrzymując pierwsze 
obrażenie, należy pierwszą swoją kostkę obrażenia 
umieścić na polu z symbolem serca.

Zasieciowane komnaty – Jeżeli karta pozwala gra-
czowi wziąć sekret z sąsiedniej komnaty, nie musi on 
wydać 1 miecza, aby „wyciąć” sekret z zasieciowanej 
komnaty.

Przykład: Karta Bolek Śmiały mówi: „Możesz 
wydać +2 Brzdęk!, aby wziąć sekret albo figurkę 

małpiego bożka z sąsiedniej komnaty”. Jeżeli 
chcesz z pomocą Bolka wziąć sekret albo figurkę 

małpiego bożka z sąsiedniej zasieciowanej 
komnaty, nie musisz dodatkowo płacić 1 miecza.

Złoto – złoto jest nielimitowanym zasobem. W rzad-
kim przypadku, gdy podczas rozgrywki zabraknie 
reprezentujących je żetonów, gracze powinni użyć 
dowolnych zamienników.

Żetony artefaktów – Wzięcie żetonu artefaktu nie 
kończy tury gracza. Może on wykonywać kolejne 
akcje, o ile posiada niezbędne zasoby. Gracz może 
wziąć artefakt w dowolnym momencie swojej tury 
(w przeciwieństwie do żetonu sekretu, który można 
wziąć wyłącznie natychmiast po wejściu do komna-
ty). Wzięcie artefaktu nie wymaga wydania żadnych 
zasobów.

Żetony figurek małpich bożków - należy stosować 
te same zasady co do żetonów sekretów.

Żetony sekretów – Wzięcie żetonu sekretu nie koń-
czy tury gracza. Może on wykonywać kolejne akcje, 
o ile posiada niezbędne zasoby. Gracz może wziąć 
sekret wyłącznie natychmiast po wejściu do komnaty 
(w przeciwieństwie do artefaktu, który można wziąć 
w dowolnym momencie swojej tury). Wszystkie inne 
działania możliwe do wykonania w tej komnacie (np. 
zakup towarów z rynku) wykonuje później. Wzięcie 
sekretu nie wymaga wydania żadnych zasobów.


