
Dobieranie kart – Ilekroć efekt nakazuje dobranie kart, gracze 
zawsze dobierają je z własnych talii, nie z talii kart przygody.

Dodatki – Zalecamy grać z wykorzystaniem kart tylko z jedne-
go dodatku naraz. Większa talia może spowodować, że karty 
powiązane z danym dodatkiem nie będą pojawiać się dostatecz-
nie często. Jeżeli graczom to nie przeszkadza, nie ma żadnych 
innych przeciwwskazań, aby dowolnie mieszać karty z wersji 
podstawowej i dodatków.

Karty z dodatków można łatwo rozpoznać po znaku wodnym 
widocznym w polu tekstowym kart. Dzięki niemu istnieje 
możliwość łatwego posegregowania kart, jeżeli zajdzie taka 
potrzeba.

•	 Apokalipsa! – hełm Lorda Eradikatusa

•	 Stacja kosmiczna 11 – zarys twarzy Komandor Preon

Kapsuła ratunkowa – Karta umożliwiająca graczowi tele-
portację do sąsiedniego pomieszczenia może zostać wyko-
rzystana, aby dostać się do kapsuły ratunkowej (oczywiście 
tylko z pomieszczenia bezpośrednio z nią sąsiadującego). Kiedy 
gracz dostanie się do kapsuły, usuwa wszystkie swoje kostki 
Brzdęk! znajdujące się w obszarze Brzdęk! (gracze znający 
grę Brzdęk! Nie drażnij smoka zapewne zauważą, że w tamtej 
grze obowiązuje w analogicznej sytuacji kompletnie przeciwna 
zasada). Po skutecznej ucieczce ze statku gracz może normalnie 
dokończyć swoją turę – zdobywać karty, pokonywać wrogów 
itp. Dotarcie do kapsuły ratunkowej nie musi być ostatnią 
czynnością w turze (oczywiście już po zakończeniu tej ostat-
niej tury, gracz nie będzie mógł ani zagrywać, ani zdobywać 
nowych kart).

Żaden gracz nie może sobie zarezerwować kapsuły zanim 
do niej nie dotrze. Oznacza to, że do samego końca istnieje 
ryzyko wyprzedzenia przez innego gracza. Warto zwrócić uwa-
gę, że może to spowodować, że utkniesz w pomieszczeniu, 
do którego prowadzą wyłącznie jednokierunkowe korytarze 
(wyobraź sobie, że tłuczesz w szybę, przyglądając się bezradnie, 
jak twój podły rywal właśnie odpala silnik „twojej” kapsuły).

Najczęściej zadawane pytania (FAQ)

Karta planu: Toksyczna plaga (dodatek Apokalipsa) – Karta-
mi startowymi są wszystkie karty, z którymi rozpoczynasz 
rozgrywkę (Hakowanie, Dostęp, Unik, Potknięcie). Kartami 
nie-startowymi wszystkie pozostałe.

Karta: Dzikie Nie-Wiadomo-Co – Gracz, który pokonał Dzi-
kie Nie-Wiadomo-Co w ramach nagrody umieszcza tę kartę 
na swoim stosie kart odrzuconych. Po dobraniu jej na rękę gracz 
zagrywa ją w swoim ruchu tak samo jak każdą inną kartę z ręki 
i aktywuje efekt „towarzysza”, czyli po prostu dobiera 2 karty 
ze swojej talii.

Karta: Niesporczak (dodatek Apokalipsa) – Pomieszczeniem 
sąsiadującym z modułem, w którym aktualnie przebywasz, jest 
każde pomieszczenie połączone korytarzem z twoim obecnym 
modułem.

Karta: Podejrzany koniunkturalista (dodatek Apokalipsa) – 
Po tym jak położysz kostkę ze swoich zapasów na artefakcie 
albo kapsule ratunkowej, przeciwnik, który chciałby wziąć taki 
żeton, musi zapłacić ci 5 kredytów, nawet jeśli uciekłaś/eś już 
ze statku bądź utraciłaś/eś przytomność.

Karta: Rdzeń pamięci – Gracz, który zdobywa Rdzeń pamięci, 
umieszcza tę kartę na swoim stosie kart odrzuconych, tak jak 
wszystkie inne zdobyte karty. Po dobraniu Rdzenia pamięci 
gracz zagrywa go w swojej turze bez żadnego efektu.

Karta: Świerszczyk 1701 – Karta Świerszczyka może usunąć 
sama siebie.

Karta: Technik portalu – Ta karta pozwala na wyjątkowy rodzaj 
teleportacji – dzięki niej możesz teleportować się do pomiesz-
czenia z portalem w module, w którym aktualnie przebywasz, 
bez względu na to, jak daleko od ciebie znajduje się to pomiesz-
czenie. Możesz korzystać z butów zarówno przed, jak i po takiej 
teleportacji (o ile inne zasady nie stoją temu na przeszkodzie). 

Zauważ, że niewielki moduł-łącznik w centrum planszy nie 
posiada portalu, do którego można by się teleportować. 

Jeżeli posiadasz kartę dostępu, po teleportacji do portalu mo-
żesz natychmiast z niego skorzystać.



Karta: Wodzirej – Ta karta zapewnia graczowi, który ją zagrał,  
1 kredyt za każdy wydany w tej turze Brzdęk! Ewentualne „ujem-
ne Brzdęki!” w żaden sposób nie wypływają na działanie tej karty 
(innymi słowy: jeśli w swoim ruchu wydasz 2 kostki Brzdęk!, 
a następnie zagrasz kartę z efektem „-2 Brzdęk!”, co sprawi, 
że wydane przed chwilą kostki wrócą z powrotem do twojej 
puli, to zagranie karty Wodzireja i tak sprawi, że zdobędziesz  
2 kredyty z tytułu wydania w tym ruchu 2 kostek Brzdęk! – za-
grana wcześniej tudzież później karta z efektem „-2 Brzdęk!” nie 
ma tu nic do rzeczy). Zwróć jednak uwagę, że uzupełnienie kart 
w puli kart przygody następuje pomiędzy turami, zatem nigdy 
nic nie zyskujesz w skutek pojawienia się w puli karty z efektem 
„natychmiast”, który zmusza graczy do wydania Brzdęku!

Karta: Zespół raportowy (dodatek Apokalipsa) – Zespół ra-
portowy nakazuje odwrócenie wierzchniej karty z talii kart 
przygody. Karta taka pozostaje na wierzchu talii i choć gracz 
zagrywający Zespół raportowy może ją zdobyć lub pokonać, 
to nie uważa się jej za część puli kart przygody. Tym samym, 
jeżeli znajduje się na niej efekt „natychmiast”, „zagrożenie” lub 
symbol ataku bossa, należy go zignorować. 

Jeżeli karta odkryta przez Zespół raportowy nie zostanie zdo-
byta lub pokonana przez gracza, który zagrał Zespół, pozostaje 
odkryta na wierzchu talii i może zostać umieszczona w puli 
kart przygody podczas jej uzupełniania – w takim przypadku 
wywołuje normalnie wszystkie efekty.

Karty, zasoby, akcje – W swojej turze gracz musi zagrać 
wszystkie karty (także te, które zostały dobrane w trakcie tury), 
musi także wykonać efekty opisane w ich polach tekstowych, 
jak również musi wygenerować zapewniane przez nie zasoby. 
Jedynym sposobem uniknięcia zagrania karty jest jej odrzucenie 
dzięki efektowi innej karty (np. karty Szybkie rączki). Każda 
zagrana karta generuje wszystkie zasoby na niej wskazane 
i jednocześnie wywołuje efekt opisany w polu tekstowym. 
Należy jednak pamiętać, że samo wygenerowanie zasobów 
nie niesie za sobą obowiązku ich wykorzystania. Przykładowo 
gracz, który wygenerował w swojej turze 2 buty, może wydać 
tylko jeden z nich lub w ogóle zrezygnować z jakiegokolwiek 
ruchu. Niewykorzystane zasoby przepadają wraz z końcem tury.

Kategorie kart (program, więzień, wróg) – Niektóre karty mają 
tuż pod swoją nazwą termin, który przyporządkowuje tę kartę 
do danej kategorii (program, więzień, wróg). Jeżeli, przykładowo, 
jakiś efekt odwołuje się do programu, możesz zastosować go 
wobec dowolnej karty należącej do tej kategorii.

Kryształy mocy – Kryształy mocy na początku gry znajdują się 
w „banku” (czyli w puli obok planszy) – nie należy ich przypo-
rządkowywać do żadnych pomieszczeń na planszy. 

Możesz zdobyć kryształ mocy jedynie z banku. Nie możesz 
zabrać go innemu graczowi. Nie wydajesz kryształu mocy, aby 
aktywować dodatkowy efekt oznaczony na karcie z symbolem 
kryształu. Po prostu musisz go posiadać. Zdobywając kryształ 
mocy, natychmiast aktywujesz wszystkie efekty z symbolem 
kryształu na kartach, które zostały przez ciebie zagrane wcze-
śniej w tej turze.

Natychmiast – Podczas przygotowania rozgrywki, jeżeli któraś 
z kart w puli kart przygody posiada efekt „natychmiast”, należy 
go niezwłocznie wykonać, jeszcze przed rozpoczęciem wła-
ściwej rozgrywki. W przypadku kart, które nakazują umieścić 
3 czarne kostki z powrotem w Kosmicznej Sakwie (np. karta 
Gwiezdny pirat), efekt nie wywoła żadnych skutków (ze wzglę-
du na brak czarnych kostek znajdujących się poza Kosmiczną 
Sakwą).

Pas transmisyjny – Nie potrzebujesz wydawać butów, aby 
korzystać z pasa transmisyjnego. Jednak po jego użyciu skut-
kiem „zawrotów głowy” nie możesz do końca tury wykonać 
ruchu, wydając buty. Możesz skorzystać z pasa natychmiast 
po wejściu – nie musisz czekać do następnej tury. 

Nie masz obowiązku korzystania z pasa. Możesz wejść do po-
mieszczenia z pasem (używając butów lub teleportacji) i następ-
nie wyjść z tego samego pomieszczenia (również za pomocą 
butów lub teleportacji).

Pomieszczenia z pasem transmisyjnym uważa się za niepołą-
czone korytarzami. Oznacza to, że nie możesz się przemiesz-
czać pomiędzy nimi, wykorzystując buty lub teleportację. Aby 
przedostać się z jednego pomieszczenia z pasem bezpośrednio 
do innego pomieszczenia z pasem trzeba użyć samego pasa 
– czyli ponieść konsekwencje w postaci „zawrotów głowy”.

Plus – Niektóre karty posiadają symbol plusa, znajdujący 
się obok symbolu sprawności, butów lub mieczy. Plus odsy-
ła do efektu opisanego w polu tekstowym karty, który może 
dostarczyć dodatkowych zasobów. 

Przykład: Fafik zapewnia zawsze 1 miecz oraz 1 but. Dodatkowo, 
jeżeli gracz zagrywający tę kartę zagra także kartę należącą do frak-
cji Ruchu oporu, Fafik zapewni mu jeszcze 2 miecze (czyli łącznie 3).

Pomieszczenia z nagrodami – W niektórych pomieszcze-
niach na planszy znajdują się symbole oznaczające nagrody 
(np. kryształ mocy). Gracz otrzymuje je za każdym razem, gdy 
wchodzi do takiego pomieszczenia (nawet gdyby miało to miej-
sce wielokrotnie w jednej turze).

Portal – Zasadniczo każdy gracz może używać portalu wie-
lokrotnie podczas jednej tury. Jednak ze względu na fakt, 
że użycie portalu powoduje „zawroty głowy” i tym samym 
uniemożliwia poruszanie się za pomocą butów, rzadko kiedy 
istnieje sensowny powód do takiego działania.

Przykład: Posiadasz kartę dostępu i zagrywasz Bazodanowca, 
którego efekt mówi: „  i jeśli umieściłeś kość danych w module, 
w którym aktualnie przebywasz, + ”. Za pomocą teleportu prze-
nosisz się do modułu, w którym znajduje się kość danych umiesz-
czona przez ciebie kilka tur wcześniej – dzięki temu otrzymujesz 
dodatkowe 2 kredyty w wyniku efektu Bazodanowca (łącznie 4). 
Następnie możesz jeszcze raz skorzystać z teleportu, aby przenieść 
się do innego modułu, w którym zamierzasz kontynuować przygodę 
w następnej turze.



Porty danych – Porty danych zapewniają następujące nagrody 
lub kary w momencie, gdy gracz zdoła je zhakować (położyć 
na nich swoją kostkę danych):

Brzdęk!: Umieść tyle swoich kostek Brzdęk! w obszarze 
Brzdęk!, ile wskazano symboli.

Kredyty: Weź tyle kredytów, ile wskazano na symbolu.

Leczenie: Ulecz tyle obrażeń, ile wskazano serduszek.

Kryształ mocy: Weź kryształ mocy.

Sprawność: Generujesz tyle sprawności, ile wskazano 
na symbolu. Jeżeli nie wydasz jej do końca tury, przepada.

Miecze: Generujesz tyle mieczy, ile wskazano symboli. 
Jeżeli nie wydasz ich do końca tury, przepadają.

Przemieszczanie się – Ruch z pomieszczenia do pomieszcze-
nia zawsze wymaga wydania przynajmniej 1 buta (teleporta-
cja oczywiście nie wymaga buta, ale pamiętajmy, że nie jest 
ruchem, tylko teleportacją) – słowa zawsze i przynajmniej 
są tu kluczowe, ponieważ niektóre korytarze wskazują na do-
datkowe wymagania, które jednak nie zmieniają tego, że mu-
simy zawsze bazowo wydać 1 but. 

Przykład: Jeśli w korytarzu, przez który chcesz przejść, znajdują się 
dwa symbole wrogów, to, aby wykonać ten ruch, musisz przede 
wszystkim wydać 1 but, a także dodatkowo wydać dwa miecze 
albo przyjąć dwa obrażenia, albo wydać 1 miecz i przyjąć 1 obra-
żenie. Pokonanie wrogów to dodatkowe utrudnienie i nie zwalnia 
z obowiązku wydania 1 buta.

Pula kart przygody – Każdy gracz może w swojej turze zdobyć 
lub pokonać kilka kart znajdujących się w puli kart przygody, 
o ile, rzecz jasna, posiada wystarczającą liczbę zasobów (spraw-
ności i/albo mieczy).

Nie należy uzupełniać wolnych miejsc w puli kart przygody na-
tychmiast. Uzupełnienie ma miejsce dopiero po zakończeniu 
tury gracza. Może ono spowodować tylko 1 atak bossa, nawet 
jeżeli wśród dodanych do puli kart kilka posiadało symbol ataku. 

Karty posiadające symbol ataku bossa wywołują atak tylko 
raz – gdy pojawiają się w puli kart przygody. Jeżeli taka kar-
ta pozostaje w puli przez kilka tur, nie wywołuje kolejnych 
ataków.

Rynek – Zakup towaru z rynku jest akcją. Gracz w swojej turze 
może wielokrotnie wykonywać akcje tego samego rodzaju, jeżeli 
jest w stanie opłacić ich koszt. Tym samym, jeżeli gracz posia-
da odpowiednią ilość kredytów, może za jednym razem kupić 
kilka towarów z rynku. Wszystkie towary na rynku możliwe 
są do zakupienia z dowolnego pomieszczenia z marketem. Pa-
miętaj, że możesz posiadać tylko jeden towar danego rodzaju –  
inaczej niż w Brzdęk! Nie drażnij smoka.

Sekrety – Wchodząc do pomieszczenia, w którym znajdują 
się 2 pomniejsze sekrety, gracz wybiera jeden z nich losowo, 
bez podglądania. Ten sam gracz może wziąć drugi z sekretów, 
opuszczając pomieszczenie i następnie do niego wracając (w tej 
samej lub którejś z późniejszych tur).

Wzięcie sekretu nie kończy tury gracza, nie wymaga też po-
zostania w danym pomieszczeniu do końca tury. Jeżeli w po-
mieszczeniu z sekretem możliwe jest wykonanie innych akcji 
(np. zhakowanie portu danych), gracz po wejściu do takiego 
pomieszczenia powinien najpierw wziąć sekret i dopiero później 
wykonać te akcje (jeśli chce).

Usuń – Niektóre karty (na przykład Hakowanie zabezpieczeń) 
zapewniają efekty „Jeżeli w tej turze udało ci się usunąć jakąś 
kartę”. Zauważ jednak, że same z siebie nie pozwalają na usu-
nięcie żadnej karty. Możesz skorzystać z ich efektu tylko wtedy, 
gdy uda cię się usunąć jakąś kartę w inny sposób. 

Wskaźnik zdrowia – Każdy gracz posiada wskaźnik zdrowia 
składający się z 10 pól. Otrzymując pierwsze obrażenie, należy 
pierwszą swoją kostkę obrażenia umieścić na polu z symbolem 
serca.

WSZ-GOB-L1N – Ta karta jest dwustronna, na jej odwrocie znaj-
duje się Mordobot. Podczas przygotowania rozgrywki należy 
ją umieścić w rezerwie, tak aby widoczny był WSZ-GOB-L1N. 
Jeżeli w trakcie gry, któryś z graczy pokona Lorda Eradikatu-
sa (jedną z kart wrogów, która może się pojawić w puli kart 
przygody), karta zostanie odwrócona na stronę z widocznym 
Mordobotem.


